organizatori

eco —
hackathon

from grey to green

21 NOV - 4 DEC, GENERATOR HUB, CHIȘINĂU

Dacă vrei să faci Moldova, și în special Chișinăul mai bun, cu adevărat verde și mai sustenabil, aplică acum la o competiție de idei și soluții pentru 5 domenii: campanii de mediu, planificarea spațiului urban, gestionarea deșeurilor și a energiei, conservarea biodiversității și soluții de gamification pentru înbunătățirea mediului și comunității.

CINE SUNTEM?

Generator HUB

Generator Hub este primul spațiu creativ de co-working în Chișinău, lansat la sfârșitul anului 2014, care la moment găzduiește peste 70 de co-workeri. Misiunea noastră este dezvoltarea unei comunități de oameni creativi, interesați de tehnologiile informaționale și relaționarea acestora cu specialiști din alte domenii precum educație, arhitectură, jurnalism, ecologie, etc.

Comunitatea online a Generator Hub depășește 4000 de tineri deschiși, talentați, ingenioși și activi social care au beneficiat în ultimii 2 ani de 300 evenimente pe diferite subiecte, organizate de către echipa Generator Hub, printre care 4 hackathoane tematice.

Hai Moldova

În 2011, un grup de tineri inspirați de campania mondială Let’s Do it, au decis să facă Moldova mai curată. Pe parcursul a primelor două ediții (anul 2011 și 2012), mișcarea socială Hai Moldova a reușit să convingă mai mult de 200,000 de voluntari să participe la Zilele Naționale de Curățenie. Dedicând câte o zi pe an, voluntarii Hai Moldova au colectat 15,000 tone de deșeuri din parcuri, păduri și albiile râurilor din peste 800 de localități din Moldova.

În septembrie 2016, 3,500 voluntari au colectat 8,068 de pungi de deșeuri din parcurile Chișinăului în doar câteva ore. După 5 ani de învățare și acumulare a experienței, noi suntem pregătiți și determinați să facem mai mult decât curățirea țării de deșeuri.

Și tu poți face diferența!

CUM LUCREAZĂ?

Eco-hackathon-ul este o competiție națională de soluții inovative și prototipuri funcționale care abordează problemele de mediu cu care ne confruntăm în Moldova, în special în Chișinău.

Eco-hackathon-ul este organizat utilizând un concept de gamification, separat în 4 nivele:

Ateliere de lucru

Vor fi organizate sesiuni informative, studii de caz și pentru generare de idei.

Înregistrarea

Participanții se vor înregistra pe platformă și vor forma echipele.

Lucru la idei

Echipele formate vor avea o săptămână pentru a lucra la soluția/prototipul lor.

Prezentarea

Toate echipele vor prezenta ideile lor juriului și publicului. Juriul va desemna câte o echipă câștigătoare pentru fiecare dintre cele 5 domenii, conform criteriilor de evaluare prestabilite.

PE CINE CĂUTĂM?

Activiști sociali

 • — Vrei să rămâi în țară și să contribui la îmbunătățirea ei?!
 • — Vrei și cunoști cum să îmbunătățești Moldova bazându-te pe exemplul altor țări mai dezvoltate?
 • — Ești cointeresat să soluționezi problemele de mediu?
 • — Ți-ar plăcea să fii parte dintr-o echipă?

Specialiști:

 • — Ești un membru activ al comunității tale profesionale?
 • — Ai idei bune și ești deschis să le promovezi unui public mai larg?
 • — Ai experiență în: rezolvarea problemelor de mediu, agricultură, arhitectură, urbanism, design, comunicare (PR) sau tehnologii informaționale?

Mentori:

 • — Activezi în calitate de mentor, profesor sau consultant?
 • — Ești preocupat de problemele de mediu și planificare urbană?
 • — Ți-ar plăcea să creezi tendințe în comunitatea ta?
 • — Știi să folosești cu ușurință rețelele sociale pentru a distribui idei și a implica comunitatea

Dacă răspunsul este DA, atunci noi avem nevoie de TINE!

DE CE SĂ PARTICIPI?

Rezolvi o problemă locală sau națională și:

 • — îmbunătățești mediul înconjurător;
 • — ajuți la crearea de noi spații verzi;
 • — îmbunătățești infrastructura orașului tău;

Mentori faini cu experiență și studii de caz la nivel local, dar și din:

 • — România
 • — Estonia
 • — Germania
 • — SUA

Echipele cu cele mai bune idei o să obțină suport pentru implementare și vor fi premiate cu:

 • — premii bănești
 • — participarea gratuită la coneferințe tematice internaționale
 • — vizite de studii gratuite
  în alte țări

ALEGE DOMENIUL ȘI APLICĂ

CAMPANII
DE MEDIU

Elaborează și prezintă o propunere inovativă și funcțională pentru organizarea efecientă și efectivă a unei campanii de mediu în orașul / satul tău, astfel încât să implici cât mai mulți oameni, cu potențial de a o extinde la nivel național.

aplică acum

ÎMBUNĂTĂȚIREA INFRASTRUCTURII ORAȘULUI

Pregătește și prezintă o soluție inovativă și funcțională pentru reorganizarea gestionării deșeurilor și consumului de energie în orașul / satul tău și reducerea / eliminarea poluării în ecosistemul natural din mediul urban / rural.

aplică acum

SPAȚIILE VERZI DIN CHIȘINĂU

Proiectează și prezintă propunerea de planificare pentru cea mai eficientă și efectivă îmbunătățire a spațiilor 1, 2 sau 3 din Chișinău. În această ediție a eco-hackathon-ului căutăm soluții pentru scuarul str. Zamfir Arbore, Parcul Zaikin și scuarul Colina Pușkin. Accesează Aplică acum pentru a vedea mai multe detalii despre aceste parcuri.

aplică acum

BIODIVERSITATE

Proiectează și prezintă un instrument / soluție inovativă și excepțională pentru a sensibiliza și implica comunitatea în conservarea biodiversității din mediile urbane / rurale din Moldova.

aplică acum

GAMIFICATION

Elaborează și prezintă un prototip viabil a unui joc / soluție cu principii de gamification care va fi utilizată în școli sau organizații pentru educarea tineretului despre ecosistemele naturale și dezvoltarea și gestionarea ”verde” a mediilor urbane / rurale.

aplică acum

AJUTĂ-MĂ SĂ DECID

Dacă vrei să participi, dar încă nu ai o idee sau nu ai decis ce subiect să alegi, accesează butonul de mai jos și află mai multe despre eco-hackathon și cum poți face diferența!

aplică acum

PARTENERI

Copyright © 2016 Eco Hackthon